Priecīgas, raibas un sirsnīgas Lieldienas!

Madara Borisova 20.Aprīlis, 2025, 08:58 Jaunumi
Priecīgas, raibas un sirsnīgas Lieldienas!

Vai Tu zini, no kurienes nācis Lieldienu zaķis?
Lieldienu zaķis nav tikai jauks tēls ar groziņu pilnu olu – šī tradīcija nāk no vācu tautas ticējumiem. Vēl 17. gadsimtā vācu imigranti Amerikā stāstīja bērniem par “Osterhase” – zaķi, kurš dēja krāsainas olas un paslēpa tās dārzā.
Šis zaķis bija saistīts ar auglības un pavasara simboliku, jo zaķi pavasarī ir ļoti aktīvi un auglīgi. Tradīcija izplatījās un šodien Lieldienu zaķis priecē bērnus visā pasaulē.

Olu kauju laiks ir klāt!
Lieldienās viens no jautrākajiem brīžiem ir olu kaujas – kuras ola izdzīvos visilgāk?
Lūk, dažas tautas viltības, kā sagatavot īstu čempionoli:

Izvēlies mazu un smagu olu – bieži tām ir biezāka čaumala.

  • Smailgala olas mēdz būt izturīgākas.
  • Nevāri ļoti svaigas olas – 7–10 dienu vecumā čaumala ir stingrāka.
  • Vāri lēni, ieliekot aukstā ūdenī un pakāpeniski uzsildot. Pievieno šķipsniņu sāls – tas stiprina čaumalu.
  • Pēc vārīšanas – atdzesē aukstā ūdenī, tas nostiprina čaumalu.
  • Bet pat ja ola plīst – lai tā ir skaisti krāsota un garšīga! Zaudēt ar stilu – arī ir māksla.

Priecīgas, raibas un sirsnīgas Lieldienas!